Enerji şirketleri, Güneydoğu Asya’da doğalgaz keşif faaliyetlerini artırarak artan talebi karşılamak ve doğalgaz üretimini artırmak için çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

Şirket yöneticileri ve analistlere göre, son dönemdeki keşifler ve yatırım politikalarındaki iyileşmeler, enerji şirketlerini bu bölgeye çekiyor.
Malezya ve Endonezya’da son zamanlarda başarılı yukarı akış keşifleri gerçekleşti, bunlar arasında Mubadala Enerji’nin Güney Andaman Bloğu’ndaki büyük bir keşfi de bulunuyor. Bu keşifler, 2015 petrol fiyatı çöküşünden bu yana sektörde yaşanan yatırım eksikliğinin ardından geldi.

Ekonomik ve nüfus artışının bölgede devam eden gaz talebini artıracağı ve talebin 2040 yılına kadar zirveye ulaşması bekleniyor. “Doğalgaz ve LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) yatırımları için önemli bir fırsat penceresi var,” dedi Mubadala Enerji’nin baş operasyon direktörü Stefano Raciti, bu hafta Kuala Lumpur’da düzenlenen bir endüstri konferansında.
“Güneydoğu Asya’da, bu bizi keşif yatırımlarını sürdürmeye ve gaz üretimini genişletmeye yönlendiriyor,” diye ekledi.

Mubadala, Malezya’daki Pegaga gaz sahasında üretimi genişletme çalışmaları yürütüyor. Burada, son zamanlarda gerçekleşen satın almalarla ilk kez iki enerji devi yer alacak.
Fransa’nın TotalEnergies (TTEF.PA) şirketi, geçen ay Malezya merkezli SapuraOMV’de %50 hisse satın aldığını duyurdu ve Chevron (CVX.N), Malezya’da varlıkları olan Hess’i satın alıyor.
Ayrıca, Endonezya’nın Pertamina ve Malezya’nın Petronas şirketleri, Inpex tarafından işletilen Masela doğalgaz bloğundaki Shell’in %35 hissesini satın aldı.

Ocak ayında, Malezya devlet enerji şirketi Petronas, 2023 teklif turu kapsamında altı keşif bloğu için üretim paylaşım sözleşmeleri verdi ve bu yıl potansiyel yatırımcılara on blok ve kümelerin keşfi için yeni bir teklif turu başlattı.
Endonezya da, Mubadala Enerji’nin Güney Andaman Bloğu’nda yaptığı büyük keşfin ardından bu yıl Kuzey Sumatra havzasında daha fazla petrol ve gaz bloğu teklif etmeyi planlıyor ve geleneksel olmayan kaynaklar için yatırım çekmek amacıyla mali rejimini gözden geçiriyor.