Üç zengin, 3,3 milyar dolarlık enerji anlaşması imzaladı

Ülkenin enerji devleri arasında sürpriz bir hamleyle, Filipinler’in Batangas bölgesinde “ilk ve en geniş kapsamlı” sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisini ortaklaşa başlatmak üzere 3,3 milyar dolarlık (184,89 milyar Peso) bir anlaşma yapıldı. Bu adım, enerji güvenliğini artırmayı ve “daha temiz” enerjiyi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Meralco PowerGen Corp. (MGen), Aboitiz Power Corp. ve San Miguel Global Power Holdings Corp. (SMGP), Pazar sabahı bu dönüm noktası niteliğindeki anlaşmayı duyurdu.

SMGP başkanı ve başkanı Ramon Ang bir açıklamada, “İlk defa, üç lider güç şirketi ülkemizin enerji ihtiyaçlarını güvence altına almak için bir araya geliyor ve daha temiz enerji kaynaklarına geçiş yapıyoruz” dedi. “Bu, enerji geleceğimiz için büyük bir sıçrama temsil ediyor, sadece güvenilirlik değil, birçok Filipinli için maliyet etkin güç de sağlıyor,” diye ekledi.

Anlaşma kapsamında, MGen’in başkanı iş adamı Manuel Pangilinan öncülüğünde ve AboitizPower, SMGP’nin 1,278 megavat (MW) kapasiteli Ilijan gaz yakıtlı güç santrali ve yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan yeni 1,320 MW kapasiteli tesise yatırım yapacak.

Üç şirket daha sonra, Nisan 2023’te ülkenin ilk LNG kargo teslimatını alan küresel altyapı firması Atlantic, Gulf & Pacific Co.’nun yerel birimi olan Linseed Field Power Corp.’a ait LNG ithalatı ve regazifikasyon terminalinin neredeyse yüzde 100’ünü satın alacak.

Şirketlere göre, tesis, Luzon ana adasına elektrik sağlayan iki güç santraline LNG almak, depolamak ve işlemek için kullanılacak.

İsviçre bankacılık firması UBS AG, Manila Electric Co. (Meralco) tarafından yapılan açıklamaya göre, işlem için MGen ve AboitizPower’a finansal danışmanlık hizmeti verdi.

Ek güç kaynağı
Pangilinan, “Bu, çığır açan bir girişim,” dedi. “Filipinlerin enerji manzarasını dönüştürmenin yanı sıra, daha sürdürülebilir bir gelecek doğrultusunda enerji endüstrisindeki önemli oyuncular arasında bir kilometre taşı ittifakı simgeliyor.”

Bu hamle, çevrecilerin kömür kadar neredeyse aynı miktarda karbondioksit yaydığını iddia ettiği LNG’yi, ülkenin yenilenebilir enerji yolculuğunda bir geçiş yakıtı olarak kullanmayı destekleyen Marcos yönetiminin çabasına da destek olmayı amaçlıyor.